Eperlekvár

Az idei év első lekvárfőzésének alapanyaga eper lett. Ajándékba kaptam az isteni epret, soha életemben még ilyen finom és édes gyümölcsöt nem ettem! Az ihletforrás ismételten ez a könyv volt, két különböző lekvárt válaszottam ezúttal. Az egyikben az eper mellett bodza szerepel, a másikban frissen őrölt bors és thai bazsalikom. Szerencsére sikerült időben elcsípni a bodzát, nem virágzott el még. Thai bazsalikom pedig jobb híján lett a bors kísérője, az eredeti recept mentát írt, de az most nem volt itthon. Korábban már fagyit készítettem ilyen kombóval, az eléggé bejött nekem :)


Hozzávalók (bodzás - 6 db 220 ml-es üveg telt meg): 
1000 g eper (már megpucolva)
300 g cukor
1 tasak 1:3 dzsemfix
1 citrom
10 nagy bodzavirág

Az epret előkészítjük: szárát levágjuk, alaposan megmossuk, majd negyedeljük. A citrom levét ráfacsarjuk, mehet hozzá a cukor is, átkavarjuk. Hagyjuk így is kicsit állni, hogy levet eresszen, majd a megmosott bodzavirágokkal beborítjuk a tetejét. Így egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap a bodzavirágokat eltávolítjuk, hozzákeverjük a dzsemfixet is, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számított kb. 5 percig még forraljuk, szintén állandó kevergetés mellett. A keletkező habot leszedjük, majd az üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejreállítjuk, így hűtjük ki. 


Hozzávalók (borsos-thai bazsalikomos):
1000 g eper (már megpucolva)
300 g cukor
1 tasak 1:3 dzsemfix
1 citrom
5 egész szem bors mozsárban összetörve
10-15 level thai bazsalikom

Az epret ismét előkészítjük: szárát levágjuk, alaposan megmossuk, majd negyedeljük. A citrom levét ráfacsarjuk, mehet hozzá a cukor is, átkavarjuk. Hagyjuk így is kicsit állni, hogy levet eresszen, majd a frissen őrölt borsot és a bazsalikom leveleit is beledobjuk. Hozzákeverjük a dzsemfixet is, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számított kb. 5 percig még forraljuk, szintén állandó kevergetés mellett. A keletkező habot leszedjük, majd az üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejreállítjuk, így hűtjük ki. 



Megjegyzések

  1. bazsalikom, jó ötlet, kipróbálom... már próbáltam mentával, bodzával és gyömbérrel is. nézzétek, itt van recept is http://glurl.co/befozok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok, hogy ízlik-e majd. A bazsalikom-bors kombó miatt többen is fenntartással kezelték, de nagy sikere volt :)

      Törlés

Megjegyzés küldése