Császármorzsa

Ezer meg egy éve volt utoljára bejegyzés a blogon, amit kenhetnék arra, hogy sokat dolgozom, stb. stb. stb., de tudom, hogy mindenki így van ezzel, így szabadkozás helyett jöjjön inkább egy recept!

Pici korom óta nagyon gyakran készült nálunk a darás "smoan". Egészen addig, míg ezt a változatot nem ismertem, azt hittem, hogy a világ legfinomabb császármorzsáját eszem. Mióta viszont így készítjük, még annál is sokkal jobban imádom. :)

Nyilván mindenkinek megvan a tökéletes családi receptje, de próbáljátok ki ezt a változatot is dara nélkül, szerintem megéri! Nagyon laza lesz a tészta a tojásfehérjétől, a gyümölcshéjak pedig szintén különlegessé teszik.




Hozzávalók: 

150 g finomliszt
150 g rétesliszt
40 g olvasztott vaj
400 g tej
6 db tojás
1 csipet só
50 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

lekvár
kevés porcukor


A kétféle lisztet egybeszitáljuk, majd belekeverjük a cukrot is. Utána beleöntjük az olvasztott vajat, majd a tojások sárgáját, a tejet, a sót, a gyümölcsök reszelt héját, és azonnal elkeverjük robotgép segítségével (a cukor nehogy "megégesse" a tojások sárgáját). Kis időre hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan, 3 adagra osztva egybeforgatjuk a másik masszával. Kevés olajon adagonként megsütjük úgy, mintha vastag palacsintákat készítenénk, fakanállal kisebb darabokra szaggatjuk, megpirítjuk a másik oldalán is. Lekvárral és/vagy porcukorral tálaljuk. 

Megjegyzések