Torta a világ legjobb Édesanyjának! - VKF. 56. forduló

Május első vasárnapja az egyik legszebb ünnep az évben. Nyilván nem kell külön nap, hogy az ember felköszöntse azt az embert, aki a világon a legjobban szereti. Mégis szuper alkalom arra, hogy ha csak egy szál virággal is, de megpróbáljuk megköszönni azt a sok-sok jót, amit Tőletek, kedves Édesanyák kapunk. Legalábbis megpróbáljunk viszonozni valamicskét.

Az én Édesanyám kedvencei azok a desszertek, amiknek omlós tészta az alapja, valami finom krém van benne, és egy kis gyümölcs a tetején. Ugye, hogy nem is bonyolult? Hát ebben is ilyen nagy szerencsém van az én Anyukámmal, hogy könnyű Neki örömet okozni. :)

Az egyik kedvence a pisztácia, ehhez gondoltam egy kis epret, a tészta pedig adott volt, így született a következő desszert.

A legfrissebb VKF kiírás is az Édesanyáknak szenteli ezt a fordulót. Egy kedves ismerősöm, Kriszta a háziasszonya, köszönjük ezúton is a lebonyolítást! Íme a desszert:



Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 egész tojás
csipet só

280 g tejszín
1 rúd vanília
30 g cukor
3 tojás sárgája
3 TK. pisztáciapaszta
5 g lapzselatin
250 g mascarpone 

eper
hámozott pisztácia


Elkészítés:

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk az egész tojást. Ezt követi a cukor és a csipet só. Nem szabad túl sokat gyúrogatni, épp csak álljon össze gombóccá. Fontos, hogy a meggyúrt tésztát 2 órára a hűtőben hagyjuk pihenni, csak utána kezdjünk vele dolgozni. Időközben kivajazzuk és kilisztezzük a szív alakú formát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésen. Mikor a tészta eleget volt a hűtőben, lisztezett deszkán kisodorjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, és belehelyezzük a formába. Sütőbab segítségével 10-12 perc alatt megsütjük, majd leszedjük a babot és a papírt róla, és 1-2 percre visszatesszük a sütőbe, hogy az alja is megsüljön. Még melegen kiszedjük a formákból.



A krémhez a lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a vanília kikapart magjaival feltesszük melegíteni. A tojások sárgáját a cukorral és a pisztáciapasztával robotgép segítségével habossá keverjük. A felmelegített tejszínből először néhány kanálnyival a tojásos keverékhez teszünk, közben keverjük, nehogy kicsapódjon. Majd a maradék tejszínt is hozzáöntjük, és az egészet visszatesszük gőz fölé. Hagyjuk, hogy 83 fokig melegedjen, de közben is kevergetjük. Mikor elérte a kellő hőfokot, levesszük gőzről, és hideg vízbe tesszük az edényt, nehogy túlmelegedjen. Elkeverjük benne a kinyomkodott lapzselatinokat. Hagyjuk kicsit hűlni (elég néhány perc), majd a mascarponet kézi habverővel kikeverjük, és ebbe adagoljuk bele a vaníliás keveréket. Mikor alaposan elkevertük, néhány órába a hűtőbe tesszük, hogy behúzzon.

A kész tésztába betöltjük a krémet, feldíszítjük a felszeletelt eperrel, és megszórjuk pisztáciával. 




Végezetül egy idézet:



"Hogyha minden csillag csupa gyémánt volna,
minden tavaszi rügy legtisztább gyöngy volna:

kamatnak is kevés, nagyon kevés volna.

Hogyha minden folyó lelkemen átfolyna
s ezer hála-malom csak zsoltárt mormolna,
az én köszönetem így is kevés volna.
Hogyha a föld minden színmézét átadom,
az ő édességét meg nem hálálhatom."

Mécs László

Kedves Édesanyám, a Jóisten éltessen nagyon sokáig!

Megjegyzések

  1. Gyönyörű lett a torta! Hogy finom is, kétség nem fér hozzá. A blogod pedig pazar.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm Kriszta a kedves szavakat! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése