Madártej

Egészen biztos, hogy mindenkinek megvan a tökéletes és bevált madártejes receptje, nem is szeretnék hatalmas okosságokkal dobálózni. Mivel én nagyon szeretem, elég gyakran próbálkoztam már vele egészen eddig a változatig. Az etalon természetesen a balatonszemesi Kistücsök madárteje, ami szerintem felülmúlhatatlan, de azért igyekszem nagyon! :)
Nem kizárólag vaníliával szoktam ízesíteni, hanem tonkababból is reszelek bele egy kisebbet. Ha pedig több időm van, akkor a galuskákat is lehet formázni. Ehhez sima lyukú habzsákból kis gúlákat nyomok, és úgy teszem be őket a gyöngyöző vízbe.



Hozzávalók:
350 ml tejszín
150 ml tej
70 g cukor (ízlés szerint nyugodtan lehet +/- 20 g)
120 g tojássárgája
1 rúd vanília
1 kisebb tonkabab

3 tojásfehérje
csipet só
30 g cukor


A tejet a tejszínnel összeöntjük, belekaparjuk a vanília magját, illetve belereszeljük a tonkababot is. Feltesszük főzni, de nem kell forrnia, elég, ha alaposan átmelegszik. Közben a tojások sárgáját a 90 g cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel. Mikor ez megvan, hozzáöntünk egy keveset a tejszín-tej keverékből (mikor adagolom hozzá, mindig szitán keresztül teszem, így nem kell külön is leszűrni), és elkeverjük. Ezt követően újabb merőkanálnyit keverünk a cukros tojássárgájához vigyázva, nehogy kicsapódjon. Mikor az egészet elkevertük benne, vízgőz fölé visszatesszük, és állandó kevergetés mellett megvárjuk, míg eléri a 82 fokot. Azonnal levesszük a gőzről, és másik edénybe öntjük, hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjéket a csipet sóval és a cukorral habbá verjük. Felteszünk vizet, de mikor a galuskákat szaggatjuk bele, már nem kell nagyon forrnia, elég ha gyöngyözik. A tojáshabból ízlés szerint formázva néhány másodperc alatt elkészítjük a galuskákat a vízben. Tálcára merjük a végén, majd mikor lecsöpögtek, a vaníliás öntetbe tesszük.



Megjegyzések