Mézeskalácsos sütőtöktorta

Ezer meg egy oldalon keresztül tudnám taglalni, hogy mennyire szeretem a sütőtököt. Szeptembertől márciusig minden formában, állagban, édesen és sósan. A fagyit ki ne hagyjam a felsorolásból... :) Márciustól csak azért nem eszek, mert nem lehet kapni. Ha lehetne, akkor az év 365 napján ennék :)

A következő torta már nem először készül, tavaly ugyanúgy advent első vasárnapján volt a premier, akkor kis desszertformákban sütöttem mini-tortákat. Idén egy nagy 26 cm-es formában készült el, de azért az ízén ez mit sem változtatott. Mivel mézeskalács fűszerkeverék is van benne, nekem már tiszta karácsony-feelinget ad. :) 
A fényképen még a tavalyi változat szerepel, mini-tortaként. Nem szebb a végeredmény nagyban sem, de annál finomabb. :)





Hozzávalók (26 cm-es torta, vagy 14 db kis 8 cm-es desszertgyűrű):

Krém:
500 g sütőtök püré
200 g mascarpone
2 db tojás
50 g mandulaliszt
150 g porcukor
fél csomag sütőpor
1 TK mézeskalács fűszerkeverék

Tészta:
150 g Leibniz keksz 
85 g vaj 
4 EK porcukor

A sütőtökpüréhez a tököt 200 fokos sütőben puhára sütjük, majd mikor kihűlt, botmixerrel összeturmixoljuk. (500 g püréhez egy kb. 1,5 kg-os tököt sütöttem meg, de maradt belőle minőségellenőrzés céljára is :) ). A sütőt visszavesszük 160 fokra.

A torta aljához a kekszet egész apró szeműre törjük. Nem kell darálni, ezt a Leibniz kekszet könnyű egészen kicsire törni. Beleszitálunk 4 EK porcukrot, majd beletesszük a szobahőmérsékletű vajat is, és összegyúrjuk. Nem lesz teljesen egynemű az állaga, nem kell megijdeni. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, vagy sütőpapírral kibéleljük, majd a kekszes morzsát beletesszük. Egy sima pohárral belenyomkodjuk az aljába, és kb. 5 percet elősütjük. Nagyjából 5 perc kell akkor is neki, ha nem nagy tortaformában, hanem a kicsi desszertgyűrűkben sütjük.

A krémhez a tökpürét kézi habverővel simára dolgozzuk a mascarponéval, majd mehet bele minden hozzávaló, a porcukor és a mandulaliszt szitálva. Nem kell hozzá robotgép, így is szép simára lehet keverni. Mikor a kekszes alapot már elősütöttük, a krémet rásimítjuk, és 160 fokon további 45 percet sütjük. (ha kicsi formáink vannak, nekem 25 perc elég volt)

Hagyjuk kihűlni, és vaníliafagyival, vagy anélkül tálaljuk. 


Megjegyzések