Meggylekvár ribizlivel és kardamommal és az új fűszernövényeim :)

Meggy... hmmmmm, az egyik kedvencem. Ribizli... hmmmmmm, a másik kedvencem. Kardamom... hmmmm, a harmadik kedvencem. És ha ez a három dolog együtt van, hmmmmmm, hát azt is nagyon szeretem :) 
Végre itt a nyár, lehet isteni lekvárokat készíteni, a lehetőségek tárháza határtalan. Néhány tippet azért érdemes begyűjteni, például ebből a könyvből, a következő recept is innen van. Tényleg szuper ötletek vannak benne az egyszerűbb lekvároktól kezdve a trópusi gyümölcsös csodákig, egyszer talán mindegyiket kipróbálom. Lenne kicsit több időm...




Hozzávalók: 
1000 g meggy (már a magozott mennyiség)
600 g ribizli
110 ml víz
1000 g sima kristálycukor
fél citrom leve
1 g frissen őrölt kardamom

Először a ribizlit mossuk meg alaposan, távolítsuk el a szárát, majd a vízzel tegyük fel főzni. Hagyjuk, hogy felforrjon, majd lassú tűzön kevergetve hagyjuk még kb. 5 percig. A lényeg, hogy kipukkadjanak. Utána szitán nyomkodjuk át, a levét fogjuk fel, erre lesz majd csak szükségünk, a magos maradékokat ki lehet dobni. A végső lekvárba gyakorlatilag csak a leve fog belekerülni, és elsősorban a pektintartalma miatt. Ok, az íze sem mellékes... :)
A megmosott, kimagozott meggyhez adjuk hozzá a frissen megőrölt kardamomot, a cukrot, a fél citrom levét, és lassú tűzon folyton kevergetve ezt is forraljuk fel, majd erősebb lángon hagyva folyamatos keverés mellett még kb. 5 percig főzzük, közben habozzuk le. Én teljesen egyben hagytam a meggydarabokat hozzá, kicsit össze fognak esni, de azért a végén marad bőven egész szem is. Mikor ez megvan, beleöntjük a ribizlilevet, így együtt is fel kell forralni, és a forrástól számított kb. 10 percig magasabb lángon főzzük, közben habozzuk. Kb. 10 perc után tegyünk próbát, hogy eléggé zselés-e. Egy hideg tányérra csak kenjünk ki belőle, és ha már elég szilárd, akkor jó is lesz. Azért ilyenkor még bőven folyékony az állaga, de mire kihül, gyöngyörű zselés lesz. Nekem 13 perc kellett.
Még forrón üvegekbe töltjük, és kész is. Isteni például vaníliafagyihoz, vagy csokis desszertekhez. 



By the way... Ilyen gyönyörű fűszernövényeket telepítettem az erkélyemre: 


A kaspó Lechuza, a növényeket pedig innen szereztük be. Szuper kedvesek, szuper segítőkészek, és szuperek a fűszernövényeik is! :) 

Megjegyzések