Zabpelyhes karácsonyi keksz - VKF! 60. forduló

A következő keksz a legegyszerűbb receptek közé tartozik, amivel valaha is találkoztam. Nem egészen klasszikus keksz, inkább omlós és puha. Általában csak fahéjjal készítem, de mivel nyakunkon a karácsony, mézeskalácsos fűszerkeveréket tettem bele. Nem tartozik a legmutatósabb darabok közé, sőt. Ugyanakkor nagyon finom, ha pedig még langyosan fogyasztjuk, a csokidarabok elolvadnak benne. Kiváló a karácsonyi reggelikhez például. Maga a recept tényleg könnyű, a lényeg, hogy jó minőségű étcsokit és vajat tegyünk bele.

A legfrissebb VKF! fordulóban Bonbon mánia hív bennünket játékra, ahol olyan kekszet kell sütni, amiben van csokoládé is. Mivel azonban az én kekszem tényleg nem egy szépség, a díszítést inkább a csomagolásra bízom: valamilyen aranyos kis masnival összefogva, esetleg karácsonyi díszdobozba téve kiváló ajándék lehet szeretteinknek.




Hozzávalók: 

150 g zabpehely
100 g liszt
150 g vaj
1 tojás
100 g cukor
1 KK. szódabikarbóna
1 TK. mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
1 tábla jó minőségű étcsoki kis kockákra aprítva

Először a szobahőmérsékletű vajat a tojással és a cukorral habosra keverjük robotgéppel. Utána a többi hozzávalót is elkeverjük benne, azaz mehet hozzá az átszitált liszt, a zabpehely, a cukor, a szódabikarbóna, a só, a fűszerek és a csokikockák is. Sütőpapírra kis halmokat készítünk kézzel (kb. diónyi, jó alapos távolságra egymástól), majd előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük.   


Megjegyzések