Rákóczi-túrós XXI. század - VKF. 57. forduló

Nagyon tetszett a legfrissebb VKF kiírás, amelyben a feladat palacsintás étel készítése volt. Én személy szerint imádom a palacsintát, a kedvencemet leírni sem merem, sokan olyan furának tartják. :) Általában úgy eszem a palacsintát, hogy kakaót ÉS lekvárt is teszek bele. Igen, tudom, nem érdemes megszámolni, hányszáz (inkább ezer) kalória van ebben, de olyankor nem az a lényeg.

Ennél azért kifinomultabb változatot akartam készíteni, így jött az ötlet a Rákóczi-túrósra. Persze hab sincs, meg linzer sem, (kb. annyi köze van a Rákóczi-túróshoz, mint az Onyx étterem somlóijának, innen a XXI. század) de azért a lekvár meg a túró megvan benne. Lekvár is járt hozzá, az egyik egy vaníliás-vodkás-sárgabarackos lekvár, a másik meg narancsos-sárgabarackos.

Nyilván sem a palacsinta, sem a túrótöltelék receptje nem egy új találmány, de így kívánja meg a bejegyzés. Én krémes túrót használtam hozzá, de a simával is jó, esetleg botmixerrel rásegíthetünk, hogy jó legyen az állaga.




Hozzávalók:

Palacsinta:
4 db tojás
400 g tej
400 g liszt
csipet só
csipet cukor
3 dl víz

Töltelék:
500 g túró
1 rúd vanília kikapart magja 
150 g cukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja

A palacsintához a 4 tojást kikeverjük kézi habverővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a tej felét. Csomómentesre keverjük. Ekkor mehet bele adagonként a liszt teljes mennyisége, majd a tej másik felével keverjük tovább. Legvégén jöhet bele a víz. Sütés előtt jó, ha 20-30 percet pihen a tészta, hogy a liszt megszívja magát, és utána süssük csak ki a megszokott módon.

A töltelékhez a túrót kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília kikapart magjával. Szükség esetén botmixert is használhatunk.

Tálaláskor a palacsintát megkenjük a túrós krémmel, majd mellé lekvárt tálalunk.

Köszönjük a Colors in the kitchen blog szerzőjének a háziasszony szerepet és a szuper témát! :) 

Megjegyzések