Citromos fagyi rozmaringgal és gyömbérrel ízesítve

A múlt heti desszert sikere után most ismét fagyit készítettem, ráadásul a forrás is azonos: Katie Quinn Davies. Ez a recept nem a könyvéből való, hanem a blogján olvasható, de ez mit sem von le az értékéből. A hozzávalók megint kicsit átalakítva, itthoni körülményekhez vannak igazítva, de hát a magyar kreativitás határtalan... :)

Én amúgy mindent imádok, ami citrus. A lime-ot például úgy eszem, mint más az almát, és narancsból is képes vagyok kilókat elpusztítani. A citromos ízeket is nagyon szeretem, így muszáj voltam kipróbálni ezt a receptet. Persze nem egy "sima" citromfagyi a végeredmény, hanem annál sokkal-sokkal-sokkal-sokkal jobb! :)

A rozmaringot ritkán használjuk itthon fűszerként, de csak mert Anya nem szereti. Erre viszont ő sem mondta, hogy nem passzolna bele :) Szívem szerint tettem volna még egy keveset a fagyiba, de ennyi kompromisszum azért belefér! A lényeg, hogy tényleg friss legyen a gyömbér, illetve a rozmaring is. 




Hozzávalók: 
240 g kristálycukor
350 ml tej 
480 g mascarpone 
240 g tejszín 
4 citrom kifacsart leve
1 citrom reszelt héja 
2 TK frissen aprított rozmaring 
2 TK frissen reszelt gyömbér 

A forró citromsziruphoz: 
2 citrom leve
50 g cukor

A mascarponét kézi habverővel keverjük ki, majd öntsük hozzá a tejszínt, a tejet és a cukrot is, és addig kavargassuk, míg a cukor fel nem oldódik benne. Öntsük hozzá a citromlevet is, illetve reszeljük bele a citrom héját is így. A gyömbért is frissen reszeljük le, a rozmaringot pedig egészen apróra vágjuk fel. Ezt is hozzáadjuk a keverékhez. Legalább egy éjszakára hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. 
Fagyigép segítségével fagyasszuk ki. 
Tálalhatjuk simán így is, illetve készíthetünk akár forró citromszirupot is hozzá, ehhez a citromlevet és a cukrot hagyjuk összeforrni, majd mikor már forr, vegyük vissza a hőt, és kb. 5 percig rotyogtatva hagyjuk besűrűsödni. 



Megjegyzések

Megjegyzés küldése