Linzer nyuszik húsvétra - VKF 55. forduló

A húsvét nálunk itthon mindig nagy ünnepléssel jár, faluhelyen ez már csak így szokás. :) Viszont az idei évben kicsit sűrű lett a program, vasárnap lesz Drága Keresztlányom keresztelője, így a nagy ünnepi menü itthon elmarad. Viszont mindenképp szerettem volna valami igazán tavaszias, nyuszis dolgot készíteni, így esett a választás erre a linzeres sütire. A formáján kívül semmi nincs benne, ami extra húsvéti lenne: a tésztája hagyományos linzer, csak egy kis fahéjjal és vaníliával van megbolondítva. Tölteléknek a még nyáron készített lekvárunkat használtam, ami sárgabarack-narancs páros. 

Ráadásul a téma tökéletesen beleillett a legfrissebb VKF felhívásba, így kapva kaptam az alkalmon, hogy első alkalommal én is részt vegyek ebben a virtuális kis ötletelésben.




Hozzávalók: 
300 g liszt
200 g vaj
1 db tojás
100 g kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magja
fahéj ízlés szerint 
csipet só

lekvár (narancsos-barackos)
porcukor

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vanília kikapart magjait, a csipet sót, és ízlés szerint a fahéjat. Utóbbiból még a fél TK-nyi mennyiséget sem értem el, ez abszolút kihagyható/helyettesíthető. Szoktam bele néha narancshéjat is reszelni, de ez most kimaradt, mert narancsos-barackos lekvárral töltöttem meg, és nem szerettem volna, ha túl narancsossá válik. De ugyanúgy mehet bele kis citromhéj is. A tészta gyúrásánál vigyázzunk arra, hogy nem szabad túlgyúrni,  minél hamarabb dolgozzuk össze a hozzávalókat, és mielőtt felhasználnánk, tegyük a tésztát minimum 2 órára hűtőbe pihenni. 
A sütőt 180 fokra előmelegítjük légkeverésen. Sodrófával kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, kiszúrkodjuk a formákat, és 8-10 perc alatt készre sütjük. Minden másodiknak szemet is szúrunk, majd mikor kihűltek, megkenjük lekvárral, és összepárosítjuk őket. Porcukorral meghintjük.  

Megjegyzések

  1. Nagyon helyesek ezek a sütik! Nem láttam még ilyen kiszúróformát, de azt hiszem jövő húsvétra szerzek.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kriszta! :) A forma ha jól emlékszem a KIKA-ból való, de nem idén vettem én sem. A szeme pedig szemceruza kupakjával készült. :)
    Viszont láttam a Desszertmesternél is hasonlót még húsvét előtt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése