A bejgli utóélete - avagy mi legyen a megmaradt bejgli sorsa

Nem azért kellett valamit is kezdeni a bejglivel, mert nem lett finom! Kicsit túllőttem a képességeinket, és annyi megmaradt, amivel már lehetett valamit kezdeni. Sőt! Kellett! :)
Nagyon szeretem a mákos gubát, amit Mautner Zsófi recepte alapján szoktam készíteni. (az első könyvében alálható) Ez a változat kalácsból van kifli helyett, és igazi vaníliával, narancshéjjal, és citromhéjjal készül vaníliás öntet hozzá, amit megfejel a végén egy méééég vaníliásabb sodó. Mennyei!
Mivel azonban ide sokkal kevesebb öntet is elegendő, kombináltam a kettőt, és úgy készült el ez.




Hozzávalók:
-1,5 rúd mákos bejgli (nyilván az edény és a bejgli méretétől függően)
-500 ml tej
-100 ml tejszín
-60 g cukor
-2 tojás sárgája
-1 rúd vanília
-1 citrom héja
-1 narancs héja
-2 EK. méz
-2 EK. vaj

Egy hőálló edényt kivajazunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A bejglit ujjnyi szeletekre vágjuk, és szépen besorozzuk a tálba. A tejet, a tejszínt, a citrom- és narancshéjat és a vanília kikapart magjait és héját feltesszük melegedni, de nem kell felforralni. A tojások sárgáját addig robotgéppel habosra verjük a cukorral, egészen fehéredésig. Mikor ez megvan, a meleg tejes keverékkel hőkiegyenlítést végzünk. Először csak 1 merőkanálnyival keverjük el, majd hozzáöntünk még 1-2 dl-nyit. A tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a maradék tejhez, és lassú tűzön kissé besűrítjük. Mikor ez megvan, akkor leszűrjük, és úgy öntjük kb. a 2/3-át a bejglikre. A mézzel megcsurgatjuk, és a maradék vajat is rádobáljuk a tetejére. Betesszük a 180 fokos sütőbe, majd 10 perc után a maradék öntettel is nyakonöntjük, úgy sütjük tovább. Összesen kb. 20 perc kell neki a sütőben.

Megjegyzések