Az idei év első lekvárfőzésének alapanyaga eper lett. Ajándékba kaptam az isteni epret, soha életemben még ilyen finom és édes gyümölcsöt nem ettem! Az ihletforrás ismételten ez a könyv volt, két különböző lekvárt válaszottam ezúttal. Az egyikben az eper mellett bodza szerepel, a másikban frissen őrölt bors és thai bazsalikom. Szerencsére sikerült időben elcsípni a bodzát, nem virágzott el még. Thai bazsalikom pedig jobb híján lett a bors kísérője, az eredeti recept mentát írt, de az most nem volt itthon. Korábban már fagyit készítettem ilyen kombóval, az eléggé bejött nekem :)
Hozzávalók (bodzás - 6 db 220 ml-es üveg telt meg):
1000 g eper (már megpucolva)
300 g cukor
1 tasak 1:3 dzsemfix
1 citrom
10 nagy bodzavirág
Az epret előkészítjük: szárát levágjuk, alaposan megmossuk, majd negyedeljük. A citrom levét ráfacsarjuk, mehet hozzá a cukor is, átkavarjuk. Hagyjuk így is kicsit állni, hogy levet eresszen, majd a megmosott bodzavirágokkal beborítjuk a tetejét. Így egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap a bodzavirágokat eltávolítjuk, hozzákeverjük a dzsemfixet is, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számított kb. 5 percig még forraljuk, szintén állandó kevergetés mellett. A keletkező habot leszedjük, majd az üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejreállítjuk, így hűtjük ki.
Hozzávalók (borsos-thai bazsalikomos):
1000 g eper (már megpucolva)
300 g cukor
1 tasak 1:3 dzsemfix
1 citrom
5 egész szem bors mozsárban összetörve
10-15 level thai bazsalikom
Az epret ismét előkészítjük: szárát levágjuk, alaposan megmossuk, majd negyedeljük. A citrom levét ráfacsarjuk, mehet hozzá a cukor is, átkavarjuk. Hagyjuk így is kicsit állni, hogy levet eresszen, majd a frissen őrölt borsot és a bazsalikom leveleit is beledobjuk. Hozzákeverjük a dzsemfixet is, majd állandó kevergetés mellett felforraljuk. Forrástól számított kb. 5 percig még forraljuk, szintén állandó kevergetés mellett. A keletkező habot leszedjük, majd az üvegekbe töltjük. Az üvegeket fejreállítjuk, így hűtjük ki.
bazsalikom, jó ötlet, kipróbálom... már próbáltam mentával, bodzával és gyömbérrel is. nézzétek, itt van recept is http://glurl.co/befozok
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, hogy ízlik-e majd. A bazsalikom-bors kombó miatt többen is fenntartással kezelték, de nagy sikere volt :)
Törlés