Karácsonyi narancsos sütőtöklekvár

A következő receptnek több apropója is van. Egyrészt azt találtuk ki Anyával, hogy idén minden felnőtt családtag lekvárt kap a Jézuskától. Másrészt életem eddigi legjobb adventi kalendáriuma van a birtokomban. :) A kalendárium minden napra egy-egy kiváló fűszert tartalmaz (nagyrészt karácsonyra valókat), ezeket is szerettem volna felhasználni. Persze a fahéj és a csillagánizs nem kizárólag karácsonykor használatos, de ha egy kis narancsot is teszünk hozzá, és a csomagolásra is odafigyelünk, már egészen ünnepinek mondható. Harmadrészt a karácsony-mániám mit sem csillapodott az elmúlt héten, sőt... :)




Hozzávalók: (1,5 dl-es IKEA üvegből 12 db telt meg)
-600 g sütőtök 
-1300 g narancs 
-200 g alma
(a tök, a narancs és az alma súlya is hámozva, megpucolva értendő)
-2 TK. narancskivonat
-1 TK. őrölt fahéj
-1 egész rúd fahéj
-4 szem csillagánizs
-1 dl víz
-600 g befőzőcukor (a 3:1-es Dr. Oetkert használtam)



A sütőtököt meghámozzuk, és egészen vékony szeletekre vágjuk, hogy hamar megpuhuljon. A narancsok héját alaposan levágjuk, hogy a fehér részéből semmi se maradjon. Kisebb kockákra vágjuk. Az almákat is meghámozzuk, aprítjuk. A tököt, az almát és a narancsot feltesszük főzni, ehhez hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, illetve hozzátesszük a fűszereket és a narancskivonatot is. Kb. 10 perc alatt a tök megpuhul. Ekkor hozzáöntjük a befőzőcukrot, majd a leírás szerint forrástól számított 1 percig főzzük. Mikor ez megvan, levesszük a tűzről, a fahéjrudat és a csillagánizsokat kihalásszuk, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk, és a kis üvegekbe töltjük.  


Megjegyzések