Madártej Vol. II.

Korábban már született egy bejegyzés a madártej jegyében, akkor még másképp készítettem kicsit. Nekem, aki az édesszájúak édesszájúja vagyok, túl émelygős és édes volt, így az utóbbi időben javított recept szerint készül. 
Egy másik újdonság, hogy már nem bíbelődök a gyöngyöző víz fölött a habbal, hanem vagy mikróban, vagy ha van kedvem és türelmem hozzá, kis gúlákat nyomok belőle habzsákkal, és sütőben lesznek kész. 
Az esetek nagy részében csak vaníliával készül, de mehet bele tonkabab is nyugodtan, szerintem nem árt neki. :)




Hozzávalók: (5-6 személy részére)

10 tojás sárgája
100 g cukor
1 vaníliarúd
1 liter tej
5 tojás fehérjéje
50 g cukor
1 csipet só

A tojások sárgáját a vanília kikapart magjaival és a 100 g cukorral robotgép segítségével fehéredésig keverjük. Közben a tejet a vanília héjával feltesszük tűzre, de ne forrjon fel, csak melegítsük föl. Mikor ez megvan, egy keveset tegyünk a sárgájás masszához, keverjük el, majd újabb adag meleg tejjel végezzünk hőkiegyenlítést. Ezután a maradék tejet is öntsük a keverékhez, majd az egész tojásos-tejes keveréket tegyük vissza tűzre. Vegyük vissza a lángot, és óvatosan, állandó kevergetés mellett várjuk meg, míg eléri a 83 fokot. Ekkor azonnal vegyük le a tűzről, öntsük egy másik edénybe, hagyjuk kihűlni. Néha a vanília mellé egy negyed tonkababot is reszelek bele, ekkor a vaníliával együtt teszem a tojássárgájához.

A habhoz a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tojások fehérjéjét lassú fokozattal elkezdjük keverni robotgéppel. Az 50 g cukrot szintén lassan kezdjük el adagolni hozzá, közben folyamatosan verjük a habot. Mehet bele a csipet só is. Egészen kemény habbá verjük a fehérjéket a cukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk habzsák segítségével, és sütőtől függően kb. 4 percre betoljuk őket a 200 fokra. 

Egy másik lehetőség, hogy a felvert habot 900 W-ra 90 mp-re a mikróba tesszük.  

Megjegyzések

  1. Ezek a gúlák annyira guszták! Ilyen szépen tálalt madártejet talán még nem is láttam. Legközelebb én is így készítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszta! :) Amúgy nálunk sem mindig így készül, pedig tényleg nem egy nagy ügy, főleg a sütős befejezéssel. Visszagondolva a sok-sok szenvedésre a víz fölött, minden tiszta hab volt, mégsem lettek szépek… Azért így könnyebb és még gyusztább is :)

      Törlés

Megjegyzés küldése