Epres-bazsalikomos pohárdesszert

Mint ahogy az egy korábbi bejegyzésből is nyilvánvaló volt, szerintem a bazsalikom és az eper szuperjó párosítás. Ez a pohárdesszert a TOP 3-ban van benne, ami az itthoni édességek sikerlistáját jelenti. A receptet a Csillagánizs Főzőiskolában tanultam még tavaly Ferenczi Hajnitól (Hajni, ha esetleg olvasod, nagyon hiányzol ám!). Nem szoktam az ott tanult recepteket közzétenni az oldalon, ezzel kivételt teszek, mert egyrészt tavaly megjelent a Szuflé magazinban, másrészt az emberiség elleni bűntett volna megvonni bárkitől ezt a szuper desszertet.



Szóval mikor először készítettem el itthon, kicsit aggódva kóstolták meg a bazsalikom miatt. De azért becsületükre legyen mondva, csak beadták a derekukat, és szerintem nem bánták meg. Azóta is többször készítettem, mindig nagy sikerrel. Előkészíthető olyan szinten, hogy mindent megcsinál előre az ember, viszont frissen kell összeállítani a pohárban, úgy az igazi. (eleve a krémnek kell idő, hogy a zselatin behúzza) Így a tészta még ropogós marad, a habroló pedig szintén nem "szuttyosodik" be.
Ne ijedjen meg senki a sok alkotóelemtől és hozzávalótól, tényleg hamar megvan!



Jaaaaa, és végre megvan a szuper hely a házban a fotózáshoz! :)



Hozzávalók: (kb. 8 adag)

Bazsalikomos cukor:
1 nagy marék bazsalikomlevél (minimum 20 levél)
50 g cukor

Krém: 
60 g tojássárgája 
50 g fehércsokoládé
4 g lapzselatin
250 g mascarpone
300 g tejszín
Epres cukorszirup:
100 g cukor
100 g víz
eper

Habroló:
1 tojás fehérjéje
12 dkg cukor

Tészta:
50 g vaj
50 g cukor
50 g liszt
50 g mandulaliszt
fahéj ízlés szerint



Elkészítés: 

A bazsalikomleveleket meg kell blanchirozni. Ehhez forró, lobogó vízbe tesszük őket 5 másodpercig, szigorúan csak addig, majd gyorsan kiszedjük, és azonnal jeges vízbe dobjuk. Kicsit összekunkorodnak majd. Utána le kell szárítani papírtörlővel, és az 50 g cukorral egész egyszerűen összedaráljuk kávédarálóval.

A krémhez a tejszínt feltesszük főzni az előzőleg összekevert bazsalikomos cukorral. Mikor langyos, egy pár kanállal kiszedünk belőle, és elkeverjük a tojások sárgájával. Ekkor ezt a masszát visszaöntjük a többi tejszínhez, és együtt visszatesszük a tűzre. Óvatosan, inkább alacsony lángon, folyamatos keverés mellett el kell érni a 82 fokot. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a fehércsokihoz és a zseltainhoz (a lapzselatint most nem muszáj külön beáztatni, mert a forró öntet úgyis megteszi, tehát csak úgy egyben lap formájában használjuk) és botmixerrel összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni, és ekkor összekeverjük a mascarponéval adagonként (először érdemes a mascarponet kézi habverővel kikeverni, és úgy csurgatni bele a bazsalikomos krémet). Ez a krém ekkor még folyik, kell neki minimum jó fél nap, de inkább egy éjjel a hűtőben, és csodaszépen be fog sűrűsödni.
Az epres sziruphoz simán cukorszirupot főzünk a vízből és a cukorból, és utána belekeverjük az összekockázott epreket. 

Szükségünk lesz habrolóra is, ehhez a tojás fehérjéjét elkezdjük verni géppel, majd adagoljuk hozzá a cukrot, míg kemény hab nem lesz. Ekkor habzsákból ujjnyi vastag csíkokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire (vigyázat, sülés közben híznak rendesen) és 140 fokon 30 percig sütjük őket.
A tésztához mindent összegyúrunk tésztává, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük tepsire, majd 180 fokon 14 percet sütjük.




Összeállítás:




1. reszelt tészta
2. mascarponés krém
3. habroló
4. eper a cukorszirupból
5. mascarponés krém
6. megszórjuk tésztával, eperrel, esetleg bazsalikomos cukorral (hasonlóan a krémben lévőhöz)


Megjegyzések

  1. Megfogadtam, hogy nem fogok minden bejegyzéshez hozzászólni, de nem bírom ki, hogy ne írjak, mert ezek a képek.
    Váóóóóóóóóóóó!!! Milyen gyönyörűek. Eddig és szépek és ízlésesek voltak, de most, valami egész más dimenzióba léptek.

    VálaszTörlés
  2. Kriszta, elmondani nem tudom, mennyire jól esik ilyeneket hallani! Mármint persze szuper, mikor az ember képeit megdícsérik, de mikor olyan Valakitől jön a pozitív hozzászólás, aki nálam ezerszer jobban ért is hozzá, akkor az naaaaaa... szuper :) Szóval nagyon köszönöm a bíztatást, baromi jól esik, igyekszem egyre jobbakat készíteni. Eddig gond volt, hogy nem jöttem rá, hol érdemes kattintani őket, de most már végképp nincs megállás :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése