Vaníliás-szőlős tarte - SAD X.

Az ősz kellős közepén adott, hogy egy desszertben is megjelenjen a szőlő. Az általam készített kis tarte-ok tésztája omlós tészta, (Anyucikám legnagyob örömére... :)) krémjében a vanília és a mascarpone dominál, a szőlőszemek pedig nemcsak díszítőelemek, hanem édes ízükkel megkoronázzák a kis tortácskákat. A gyümölcs szezonnak megfelelően variálható, én készítettem körtés változatot is. Először cukorszirupot főztem 100 g vízből, 100 g cukorból és egy rúd fahéjból, ebbe áztattam be a meghámozott, 2-3 mm vastagságúra szeletelt körtecikkeket.

A tarte-ok mindig is nagy kedvenceim voltak, eddig a legfinomabbat a solymári Zazziban kóstoltam. Ráadásul illik a legutóbbi SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) kiírásához, aminek a lényege, hogy egy olyan desszertet kell elkészíteni, amihez az ihletet egy cukrászdában nyertük. Azért nem mondom, hogy 100 %-ban sikerült a reprodukálás, de kezdetnek nem rossz. :)





Hozzávalók: (kb. 18-20 tarte)

Linzer:
-300 g liszt
-200 g vaj
-100 g cukor
-1 egész tojás
-1 csipet só
-1 kk. őrölt fahéj

Krém:
-500 ml tejszín
-130 g cukor
-1 vaníliarúd
-5 tojás sárgája
-8 g lapzselatin
-500 g mascarpone

Díszítés:
-szőlő

Elkészítés:
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk az egész tojást. Ezt követi a cukor és a csipet só. A fahéj elhagyható, de adhatunk hozzá akár reszelt narancshéjat, citromhéjat, kikapart vaníliamagot is. Fontos, hogy a meggyúrt tésztát 2 órára a hűtőben hagyjuk pihenni, csak utána kezdjünk vele dolgozni. Időközben kivajazzuk és kilisztezzük a tarte formákat.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésen. Mikor a tészta eleget volt a hűtőben, lisztezett deszkán kisodorjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, és belehelyezzük a tarte-okba. Sütőpapírt vágunk valamennyi tarte tetejére, és sütőbab segítségével 10-12 perc alatt megsütjük őket. Ekkor leszedjük a babot és a papírt róla, és 1-2 percre visszatesszük a sütőbe, hogy az alja is megsüljön. Még melegen kiszedjük a formákból.

A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A krémhez a tejszínt a vanília kikapart magjaival és a cukorral feltesszük főzni, de nem hagyjuk, hogy felforrjon. 2-3 dl-t kiveszünk belőle, és elkeverjük az 5 tojás sárgájával hőkiegyenlítés céljából. Ezt a tojásos-tejszínes keveréket a maradék tejhez visszaöntjük, és lassú tűzon, állandó kevergetés mellett 82 fokig melegítjük. Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a kinyomkodott, lecsöpögtetettt zselatinlapokat. Hagyjuk, hogy kihűljön.
A mascarponét kézi habverővel kihabosítjuk, és a kihűlt vaníliás krémet 4-5 részben hozzákeverjük. A legvégén, ha esetleg maradt benne kisebb csomó, szitán is átszűrhetjük, de ha robotgéppel dolgozunk, teljesen homogén masszát kapunk. Hűtőbe tesszük, és 4-5 óra alatt behúz a zselatin. A krém akár előző nap is elkészíthető.

Összeállítás: a megsült tarte-ra habzsák segítségével rányomjuk a vaníliás krémet, majd a szőlőszemeket felezve és magozva ráhelyezzük. A kis tortácskák összeállíthatók előző nap is, ekkor a krémtől a tészta jó puha lesz, ha viszont frissen töltjük be, megtartja omlósságát, törékenységét.

Megjegyzések

  1. Ezt nagyon jól kifundáltad! Szívesen megkóstolnám én is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Teller-cake, köszönöm szépen! Nekem pedig nagyon tetszik a profiterolos recepted, na én arra neveznék be... :)

      Törlés

Megjegyzés küldése