Tonkababos vaníliafagyi - VKF! 58. forduló

A következő fagyi kívánságra készült, vanília volt a kérés, de azért egy kis tonkabab is került bele a végén. :) Magával a vaníliafagyival higgyétek el, hogy semmi csodát nem kell tenni, csak valódi vanília kell bele, sok-sok tojássárgája, és persze jó minőségű tejszín. Nagyjából ennyi, amire figyelni kell, és már kész is.
Nekem a tonkabab nagy kedvencem, és szívesen használom vaníliával együtt, például madártejben is.
El tudnám képzelni valami jó kis gyümölcsös szósszal, de nálunk így simán is pillanatok alatt elfogyott.

A legfrissebb VKF! fordulóban a kiírás szerint olyan ételeket kell készíteni, amelyek egy strand büféjében megállnák a helyüket. Remélem ez a fagyi megfelel ennek, nincs is jobb ebben a melegben egy hűsítő, egyszerű fagylaltnál. Már csak egy tölcsérre van szükség. :)




Hozzávalók:
6 tojás sárgája
100 g cukor (ízlés szerint lehet több/kevesebb)
2 dl tej
6 dl tejszín
2 rúd vanília
1 kisebb tonkabab
1 csipet só

Elkészítés:
A vanília magjait kikaparjuk, a tonkababot lereszeljük, majd hozzátesszük a tej-tejszín keverékéhez, és a csipet sóhoz. Ezt feltesszük melegíteni, de ne forrjon fel egészen. Közben a tojások sárgáját a cukorral robotgép segítségével habosra keverjük. A meleg tejszínes keveréket átszitálva óvatosan a tojásos habhoz keverjük, majd az egészet gőz fölött visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett vigyázva, nehogy kicsapódjon, besűrítjük. (Célszerű maghőmérővel mérni, és tényleg óvatosan, állandóan kevergetni. 82 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Mikor ezt elérte, akkor a tálat jeges vízbe tegyük, hogy a hőmérséklete ne menjen magasabbra) Mikor már megfelelő az állaga, kihűtjük, és fagyigép segítségével kifagyasztjuk.
(Érdemes akár előző nap elékszíteni a keveréket, és egy éjszakára hűtőben pihenteni, majd másnap kifagyasztani)

Időközben a TeaRoom lányok válaszoltak is a jelentkezésre, és egy ilyen szuper logóval leptek meg. Köszönöm mégegyszer! :)


Megjegyzések