Tejfölfagyi meggyszósszal

A következő fagylaltrecept eredeti változata Mautner Zsófi első könyvében található meg, bár ott eperrel készül, és a fagyi alapanyagai is kicsit másképp vannak megadva. Nagyon szeretem mindegyik könyvét, tele vannak szuper receptekkel, érdemes beszerezni őket!

Minden fagyit nekem sokkal praktikusabb itthon elkészíteni tekintettel a laktózérzékenységemre, így annyit ehetek belőle, amennyi csak belémfér. :)
Mivel az eperszezon már bőven elmúlt, és lassan a meggy is a végéhez ér, utóbbiból készült a tetejére kis szósz, szerintem így is isteni lett. A fagyi nem émelygősen édes, sőt, inkább egy savanykás ízvilágot ad neki a tejföl és a citrom. Feltétlen érdemes kipróbálni!



Hozzávalók:
150 ml víz
80 g cukor
csipet só
fél citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd
450 g tejföl
50 g tejszín

250 g meggy (kimagozva)
fél citrom
1 TK vaníliakivonat
30 g cukor

A fagyihoz a vízből, a csipet sóból és a cukorból cukorszirupot főzünk. Mikor levettük a tűzről, belefacsarjuk a fél citrom levét, beletesszük a reszelt héját, és belekaparjuk a vaníliarúd magjait is, majd hagyjuk kihűlni. A tejfölt, tejszínt és a kihűlt szirupot botmixerrel simára dolgozzuk. Hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni, majd fagyigép segítségével kifagyasztjuk.
A szószhoz a meggyet a citrom levével, a vaníliakivonattal és a cukorral feltesszük közepes lángon főzni. Kicsit fakanállal össze is nyomkodjuk, majd forrástól számított kb. 6-7 perc alatt hagyjuk, hogy a leve besziruposodjon kis lángon.

Megjegyzések